Skip to Content

Tehnične rešitve

Silikon za tuš kabino, kad in kuhinjo

Sanitarni silikon 

Blokira vlago in umazanijo

Sanitarni Silikon: Higijenski, Estetski I Praktičan

Sanitarni silikon tesni prostore med materiali za zaščito spojev. Zaradi tega sloja so fuge ne le bolj trpežne in lepše, ampak jih je tudi lažje čistiti.

Kupatilo u kojem je korišćen zaptivni silikon
Kopalnica, v kateri je bil uporabljen tesnilni silikon

Zakaj Uporabljati Sanitarni Silikon?

Tako kot druge silikonske mase,  tudi sanitarni silikon služi estetskim, higienskim in strukturnim namenom. Zapolnitev rež daje fugam čistejši videz, hkrati pa jih ščiti pred poškodbami od vlage, umazanije in plesni. Ko nanesete silikon na sanitarno keramiko (na primer tuš kabino, kad, umivalnik), ustvarite vizualno prijeten prehod med površinami, ki ga je tudi enostavno čistiti.

Sanitarni silikoni so lahko prozorni ali barvni in so najpogosteje v kartušah, ki omogočajo neposredno vbrizgavanje izdelka v fuge.

hr ceresit silikoni slika proizvoda ceresit cs25 cartridge
Sanitarni silikon Ceresit CS 25

Izbira Ustreznega Sanitarnega Silikona

Pri izbiri sanitarnega silikona se morate prepričati, da ga je mogoče nanesti na materiale, ki jih želite tesniti. Najpogosteje boste delali z naslednjimi površinami: keramične ploščice, steklo (ne ogledala), emajl.

Da bi bil učinkovit v mokrih prostorih, mora sanitarni silikon biti odporen tudi na vlago, plesen in glive. Pri izbiri je treba upoštevati tudi širino fug, ki jih bomo zapolnili, saj so določeni sanitarni silikoni formulirani za različne širine.

ZAPOMNITE SI DA VEČINE SANITARNIH SILIKONOV NI MOGOČE PREBARVATI

Ker po utrjevanju ostane fleksibilen, je izdelek, kot je sanitarni silikon Ceresit CS 25, dobra izbira za tesnjenje stikov v sanitarnih prostorih, kot tudi v trajno mokrih prostorih (vendar ne v bazenih). Preprečuje nastanek plesni in gliv in se oprime večine naštetih materialov tudi brez temeljnega premaza. Uporabljate ga lahko v zaprtih prostorih ali na prostem, vendar ga ne smete uporabljati za akvarije ali površine, ki pridejo v stik s hrano ali pitno vodo.

Sanitarni silikon Ceresit CS 25 se nanosi kao 5. korak u sistemu ugradnje keramike u kupatilu
Sanitarni silikon Ceresit CS 25 se uporablja kot 5. korak v sistemu polaganja keramike v kopalnici.

Kako Nanesti Sanitarni Silikon

 1. Pripravite materiale. Poleg sanitarnega silikona CS 25 boste potrebovali lepilni trak, pištolo za kartuše, orodje za rezanje, lopatico ali podobno orodje, strgalo, nekaj vode in milo/detergent za pomivanje posode, rokavice in zaščitna očala.
 2. Zaščitite se. Nosite rokavice in zaščitna očala ter zagotovite ustrezno prezračevanje, zlasti med fazo sušenja.
 3. Pripravite fuge in površine. Površine morajo biti čvrste, suhe in brez snovi, ki lahko vplivajo na oprijem. Preberite tehnični list, da ugotovite, ali morate nanesti temeljni premaz. Robove maskirajte z lepilnim trakom. Če tesnite dilatacijske fuge, v primeru dodatnega polnjenja uporabite dilatacijsko gobo.
 4. Pripravite tubo sanitarnega silikona. Odrežite konico kartuše in namestite šobo na navoj. Odrežite konico šobe diagonalno (približno pod kotom 45 stopinj), odvisno od širine. Kartušo vstavite v pištolo za kartuše.
 5. Zatesnite spoj. Z enakomernim pritiskom vbrizgajte sanitarni silikon v stik, ne da bi ustvarili praznine. Uporabite ustrezno orodje, kot je lopatica in nekaj milnice/detergent za pomivanje posode, da zgladite silikon v časovnem okviru, navedenem v tehničnem listu.
 6. Končna obdelava. Odstranite lepilni trak, v skladu z navodili v tehničnemu listu. Po potrebi ponovno poravnajte silikon in takoj odstranite presežek. Za informacije o odstranitvi izdelka po utrjevanju se posvetujte v tehničnemu listu.

Povezani Članki

 • Vodotesna fasadna barva: barvni premaz s trajno zaščito
  Vodotesna fasadna barva: barvni premaz s trajno zaščito

  Če izberete pravo zunanjo pralno barvo, boste prihranili čas in se izognili nadaljnjim težavam. V nadaljevanju preberite podrobne informacije o zaščitnih lastnostih in uporabi silikonskih, silikatnih, akrilnih ali elastomernih barv za obnovo poškodovanega ometa. 

 • Kako izravnati tla
  Kako izravnati tla

  Poznavanje tehnike izravnave tal vam bo pomagalo spremeniti nagnjene, neravne ali grobe površine v varne, estetske in trdne. 

 • Temeljni premaz za stene
  Temeljni premaz za stene

  Stenski premazi , znani tudi kot temeljni premazi ali prajmeri , so bistveni sestavni deli mnogih gradbenih projektov. Preberite, če želite izvedeti, zakaj so prajmeri prikriti superjunaki. 

 • Polaganje ploščic v kopalnici
  Polaganje ploščic v kopalnici

  Polaganje ploščic v kopalnici 

 • Hidroizolacija kopalnice
  Hidroizolacija kopalnice

  Z našim vodnikom dobite popolno hidroizolacijo kopalnice . Vodili vas bomo do najkakovostnejših tesnil, da boste dobili brezhiben hidroizolacijski sloj za stene in tla . Vodili vas bomo skozi celoten postopek nanosa od začetka do konca. 

 • Epoksi fugirna masa - Prednosti in uporaba
  Epoksi fugirna masa - Prednosti in uporaba

  Odkrijte, zakaj so epoksi fugirne mase tako posebne. To Ceresitovo vodilo vsebuje informacije o izdelku in predloge za uporabo. 

Imate Vprašanje?

Z veseljem vam pomagamo pri kakršnih koli vprašanjih glede naših izdelkov, kje kupiti ali katera je prava rešitev za vaš projekt.