Skip to Content

Hiter tečaj

Kako nanesti različne vrste ometov

Ugotovite, kako ročno nanašati omete s strukturami v obliki kamnov in lesnih črvov ter mozaične omete.

Kaj Morate Vedeti Prvo

n.a.

Potrebno Orodje

 • gladilka iz nerjavečega jekla
 • dolga gladilka iz nerjavečega jekla
 • vrtalnik z mešalno lopatko
n.a.

Ključno Je Vedeti

 • debelina sloja = velikost zrn
 • za omete v obliki črvov naredite 3 min. pavzo pred strukturiranjem

1. Del: Ometi S Strukturo Kamna In Črvov

Splošne Opombe Pri Nanosu Zaključnega Sloja

Da bi se izognili razbarvanju, na eni površini uporabimo zaključne sloje iz iste šaržne številke. Če omet nanašamo na armirane sloje iz malt in grundiramo s CT 16, pustimo podlago sušiti 3 dni pred ometanjem. Ometi na osnovi cementa, morajo biti stari 28 dni in premazani s CT 16 pred nanosom zaključnih slojev.

Nanos kamnitih in črvičastih tankoslojnih ometov poteka na enak način:

 • na pripravljeno podlago (uporabljen predpremaz ali ne – odvisno od sistema),
 • ohranjanje debeline zrnatosti ometa (kamniti omet z zrnatostjo 1,5 mm nanesti na debelino cca. 1,5 mm),
 • z gladilko iz nerjavečega jekla ali dolgo gladilko, ki jo držite pod kotom približno 30 stopinj glede na površino.

Po nanosu ometa in glajenju površine z zidarsko gladilko odvečni material odstranimo s stene.

 • on the prepared base coat (primed or not – it depends on the system),
 • keeping the thickness of the plaster grain (stone-like plaster with grain size 1.5 mm should be applied on the thickness ca. 1.5 mm),
 • with a stainless-steel trowel, or a long float held at an angle of circa 30 degrees to the surface

After applying the plaster and smoothing the surface with a trowel, the excess material should be taken off the wall.

plaster texturing

Strukturiranje Površin

Strukturiranje vseh ometov je treba izvesti s PVC gladilko, vendar je način strukturiranja odvisen od vrste ometa:

 • Strukturiranje kamnitih ometov je možno neposredno po nanosu. Preprosto držite gladilko ravno na površini in delajte velike kroge ali poteze v obliki številke 8. Ko se omet začne sušiti, morajo biti vaši krogi manjši.
 • Strukturiranje črvičastih ometov izvajamo po kratkem premoru (ca. 2-3 min.) po nanosu, da preprečimo lepljenje materiala na PVC gladilko med strukturiranjem in izboljšamo učinkovitost.

Če je strukturiranje vertikalno, končno glajenje po nanosu na steno z jekleno gladilko izvedemo vodoravno in obratno. Izogibajte se prečkanju črt, ki nastajajo iz aplikacije in strukturiranja, to bo vplivalo tudi na končni pogled strukture.

You need to accept cookies to play this video

Tehnološki Premori

Na splošno velja, da je na eni steni treba delati brez odmorov, saj se s tem poveča tveganje za razlike v videzu ometa, ki nastanejo zaradi sprememb vezanja in sušenja. Delo načrtujte tako, da si vzamete premor samo takrat, ko se omet nanese na manj vidna mesta, kot so— vzdolž robov, fasadnih krivin, odtočnih cevi, okenskih linij itd.

Vzdolž predvidene linije tehnološkega preloma je potrebno nalepiti samolepilni trak, nato nanesti omet in narediti strukturiranje. Nato odstranite trak z nekaj preostalega materiala. Ko je omet strjen, je potrebno rob ometa ponovno zaščititi s samolepilnim trakom na že strnjen omet in nanesti omet na drugo delovno površino. Na enak način je mogoče izdelati stike med različnimi barvami in mavčnimi strukturami.

2. Del: Nanos Mozaičnega Ometa

Zaščita Pritličnih Območij

Mozaični ometi se običajno nanašajo na spodnje dele objekta, ki so večinoma izpostavljeni umazaniji, razlitju vode in poškodbam. Zato je treba spodnje dele stavb dodatno zaščititi.

Nanos Mozaičnega Ometa

Mozaične omete CT 77 enakomerno nanesemo na podlago v debelini zrna in pol. Podlago predhodno premažemo s predpremazom CT 16 v eni izmed priporočenih barv.

Mozaični omet razporedite po površini tako, da držite gladilko čim bolj plosko. Mozaičnih ometov ni treba dodatno strukturirati. Površino zgladimo z istim orodjem, preden se posuši. Ne sme biti močno pritisnjen na podlago. Zaključnega sloja ne škropite z vodo. Ne oblikujte strukture. Delo je treba opraviti na eni površini brez prekinitev, pri čemer je treba ohraniti enako konsistenco izdelka.

Če je treba delo prekiniti, je treba samolepilni trak nalepiti vzdolž linije preloma. Nato nanesemo omet, oblikujemo strukturo in odstranimo lepilni trak, na njem pa ostane omet. Rob nanešenega ometa lahko zaščitimo s samolepilnim trakom.

Naši Nasveti In Triki Za Strokovnjake:

Kako se lotiti fasade z velikimi obremenitvami?

Za fasade ali spodnje dele stavb, ki so izpostavljeni večjim obremenitvam in/ali večjim mehanskim obremenitvam uporabite CT 325 v dveh slojih.

Morda Vas Zanima, Kako...

 • Nanos arhitekturnega betonskega zaključnega sloja
  Nanos arhitekturnega betonskega zaključnega sloja