Zunanje polaganje ploščic, prednosti

Pot do popolne terase
Polaganje ploščic na terasah, ena je izmed največjih izzivov, tudi za profesionalce. Ampak z domiselnim pristopom postane veliko lažje, in morda boste celo uživali na soncu

Od leta so po navadi terase bile na površinah zaprtih prostorov, ampak v današnji čas se to zelo spreminja. Za začetek, se temperatura zraka in relativna vlažnost zraka razlikujejo na dveh straneh. Pomembni dejavniki so, katere morate upoštevati pri polaganju podlage. Prav tako, podlaga terase mora zagotavljati zaščito pred dežjem in snegom, ki delujeta kot toplotne in parne zapore. Seveda so izolacije izpostavljene nihanju temperatur. Da bi zagotovili pravilno delovanje v vseh pogojih, izberite vse potrebne komponente skrbno: Talne spoje, parne zapore, toplotno in hidroizolacijo, drenažne podlage kot zaključne materiale. Z uporabo dobro preizkušene tehnologije in sistemov, se lahko zanesete na hidroizolacijske rezultate - preverite strukturne deformacije glede na temperaturne spremembe. S strokovno uporabo izolacije, povzročate učinkovito odtekanje vode in prave dilatacije, s tem ste lahko korak pred vsako oviro.

Bodite pozorni na domino učinek

Planirate in pripravljate vsako fazo projekta vaše terase popolnoma, izognite se neprijetnem učinku: napaka na eni plasti vpliva na preostali del sistema. Naslednji seznam možnih napak vam pomaga spomnit vsak vidik

Kaj lahko, kaj pa ne:

1. Ne porabljajte navadno cementno malto za spoje tla

Od leta so po navadi terase bile na površinah zaprtih prostorov, ampak v današnje cajte se to zelo spreminja. Za začetek, se temperatra zraka in relativna vlažnost zraka razlikujejo na dveh straneh. Pomembni dejavniki so, katere morate upoštevati pri polaganju podlage. Prav tako, podlaga terase mora zagotavljati zaščito pre dežjem in snegom, ki delujeta kot toplotne in parne zapore. Seveda so izolacije izpostavljene njihanju temperatur. Da bi zagotovili pravilno delovanje v vseh pogojih, izberite vse potrebne komponente skrbno: Talne spoje, parne zapore, toplotno in hidroizolacijo, drenažne podlage kot zaključne materiale. Z uporabo dobro preizkušene tehnologije in sistemov, se lahko zanesete na hidroizolacijske rezultate - preverite strukturne deformacije glede na temperaturne spremembe. S strokovno uporabo izolacije, povzročate učinkovito odtekanje vode in prave dilatacije, s tem ste lahko korak pred vsako oviro.

2. Integracija s podsloji s pravim naklonom

Poskrbite da deževnica odteka z terasne površine, uporabite pod sloj z naklonom med 1,5% in 2,5%. Le v tem primeru lahko voda odteče učinkovito. V nasprotnem primeru bi bilo formiranje bazena, kar lahko povzroči rezultate vstopa strukturne plasti terase. Zato je najboljše da se pod sloj naredi neposredno na tla. Potem lahko uporabite cementni estrih debeline približno 5 mm. Poskušajte z uporabo kontaktnih plasti, ki so povezane s strukturo terase.

3. Bodite pozorni pri uporabi širših spojev

Zlasti v regijah z visoko temperaturnimi spremembami, lahko keramične ploščice spreminjajo svojo obliko. Zato jih je potrebno namestiti s pravilno namestitev spojev. Kot izkušnje kažejo, najboljše je omogočit 5 m2 do 6 m2 na območju ploščic. Ločite eno od druge z fugiranjem spojev napolnjenih z elastičnim materialom. Lahko uporabljate tudi silikonska polnila, vendar pa niso tako dolgotrajni in jih je potrebno zamenjat po določenem času. Elastična mineralna malta bi bila napačna izbira, saj ni primerna za pogosto uporabo terase. Idealna oblika za polje kvadrata, v vsakem primeru pa je razmerje med straneh katere ne presega 2:1.

4. Ne pozabite na parne zapore

Od ogrevanega prostora pod teraso, vodne pare se razpršijo tudi v strop in v strukturo terase. Če se doseže hladnejša plast, kondenzat pare, ustvarja proge. Iz tega razloga bi morali tudi izolirati pod sloj. Omogoča dve funkciji: Kot vodoodporna zaščita, hkrati pa tudi kot parna zapora. Brez vodotesne izolacije pod ploščicami, lahko deževnica prodre v globlje strukture-tako daleč da lahko povzroči korozijo estrih plasti. Pred namestitev izolacije pod ploščice, uporabite elastično mineralno prevleko. S posebnimi lepili, lahko pritrdite ploščice neposredno, to pa je tudi nadomestilo za termalne deformacije.

5. Uporaba vodotesne izolacije prirobnice na steno, ki meji z teraso

V skladu s priporočili Tehničnih inštitutov, mora biti površina izolacije terase najmanj 15 cm od sosednjih sten. S to pomembno prirobnico, boste preprečili iztekanje deževnice v površine med teraso in stene. Želeni rezultat: Zid ne bo zmočil.

6. Ne uporabljajte gradbeno folijo kod zaščitno plast

Skupna gradnja zasnova napake. Če vstavite neprepustno polietilensko folijo med estrihom in toplotno izolacijo, to lahko ima neprijetne posledice. V tem primeru lahko deževnica prodre estrih preko keramične površine s čemer poveča vlažilnost površine. Rešitev: Uporabljajte geo-tkanino, običajno z maso 200 g/m2 to 250 g/m2, kot ločilo med estrihom in toplotno izolacijo.

7. Uporabite drenažni sloj pod tersso toplotne izolacije

Če voda prodre v notranjost terase, jo je treba čimprej evakuirati. Da se to ne zgodi, uporabite drenažni sloj neposredno pod toplotno in vodotesno izolacijo. Drenažni sloj je izdelan iz posebnih drenažnih preprog ali z uporabo geo-tkanine s težo okoli 250 g/m2. Enostavno uporabo ekstrudiranega polistirena s kanali oblikujte na dno, kateri lahko zadošča odtok vlage in vodne pare iz konstrukcije terase

8. Nikoli brez hidroizolacije

Mnogi gradbeniki menijo da je dobra malta, tudi kot pravilne dilatacije zastavljene na ploščicah, pogoj za vodonepropustnost. Nismo daleč od resnice. Ne glede na to, kaj je bil njihov načrt, deževnica bo predrla v območje ploščic, ker obstajate gradbeni netočnosti in praske. To lahko povzroči korozijo gradbenih materialov, kot tudi fizično zamrznitev korozije. Z takimi rezultati je lahko celotna terasa uničena. Zaradi tega je tudi nujna dodatna hidroizolacija.

9. Dilatacije v tlačnem estrihu so ključnega pomena

Že leta, od kar je estrih predmet toplotne deformacije, je pomembno zapolnit razpoke. Razpoke, katere ločijo estrih v razteznih področjih, so približno enega kvadrata. Razmerje straneh ne sme preseči 1:2. Je pa potrebno kjerkoli terasa spreminja svojo obliko in mora zajeti vse razpoke med določenimi ploščicami. Prepričajte se , da površina v običajnem estrihu ne presega 4m2. Pri uporabi že pripravljenega estriha, lahko polja razširite bistveno več: do 10 m2, 20m2 ali celo 25m2.

10. Vzdrži uporabo trde lepilne malte

Oboje, malta in lepilo ki zagotavljata lepljenje ploščice na površine, so odgovorni za prenos deformacij. Lepilo mora bit elastično in tudi vsebovat polimerno vezivo. Lepilo pri sušenju ima sposobnost spremembe dimenzije ploščic in je pomemben dejavnik pri zunanjem polaganju ploščic.

11. Nanesite lepilo na obe baze in ploščice

Ena izmed napak je tudi, da bi poskušali polagat ploščice na zunanjih površinah na enak način kot v notranjih prostorih (širjenje lepila na tleh z zobato lopatico in potiskanjem ploščic). Ta način ne zagotavlja enakomerno širitev lepila na celotno površino. Zaradi tega se lahko zgodijo praznine v katerih se lahko zbira voda. Z lahkoto pa si lahko predstavljate kaj se zgodi, če temperatura pade pod ničlo. Namesto tega, uporabite dvostransko metodo lepljenja ploščic na podlago. Širite lepilo enakomerno na površino in dodajte tudi tanek sloj na ploščice.

12. Vedno namestite večstopenjske terasne kanale

Uporaba enake drenažne mrežice kot v kopalnicah je napaka pri gradnji terase. Je zagotavljanje samo površinskega odvoda vode (Keramične obloge). To je razlog zakaj je potrebno namestit večstopenjske terasne kanale (odtok celotne vode).

13. Ne uporabljate navadnih mineralnih fugirnih mas

Navadne otrdele mineralne mase za fugiranje, nimajo deformabilnosti. Vendar, na žalost pa jih uporabljamo skupno v delu na terasah. Posledice: zadevni material lahko pronica v globlje plasti sistema. Za pravilno zapolnitev fug na terasah, je potrebno uporabiti elastične mineralne fugirne mase.