Polaganje ploščic v vlažnih prostorih

Kaj morate vedeti
V prostorih z visoko vlažnostjo, so stene v stiku z vodo in paro - stalno ali občasno. Dejstvo, ki ga morate upoštevati pri polaganju kopalniških ploščic.

Običajno so to območja v kopalnici, stranišču ali kuhinji (backsplash tiles). Z drugimi besedami vsa mesta v stanovanjskih stavbah, ki vsebujejo vodo in sanitarnih naprav. Kot ste zagotovo vedeli, je zelo pomembno, da se zaščitijo take stene. Razen, če jih izolirate pred polaganjem ploščic, lahko se zgodi da boste škodo težko popravili. Na primer, lahko voda prodre v gradbene konstrukcije, ki spodbujajo rast plesni in gliv. To je še posebej nevarno pri občutljivih materialov na vlago. Stvari ki se enkrat navlažijo, lahko izgubijo svoje izolacijske lastnosti in stabilnost, kar povzroči še dodatno škodo.

Hidroizolacija

Da bi se izognili takim težavam, preden se zgodi, ne pustite ničesar naključju. Ko izberete hidroizolacijo za vlažne prostore, vedno upoštevajte želeno raven varstva. Odvisno pa je seveda, kako je vlažna baza. Pri zgoraj navedenih primerih bi verjetno uporabili kombinacijo tesnilnih trakov in tesnilne mase. So hiter in enostaven način za uporabo, in skupaj zagotovijo ustrezno zaščito pred vodo. Tekoča masa je na osnovi umetnih smol. Po mešanju, jo uporabite v dveh slojih (prib. 1.0 mm skupaj), tako povečujete izolacijski učinek in dosežete gladko površino. Vedno uporabljate čopič za postavitev prve plasti. Preden dodate še eno plast, počakajte približno 90 minut. Za vsa kritična področja, uporabite tesnilni trak. Trak je zelo fleksibilen in ima visoko natezno trdnost. Poleg tega je odporen na staranje in je učinkovit za tesnjenje fug med ploščicami.

Zakaj uporabljati tekočo maso? Ker je:
 • idealna za prostore z visoko vlažnostjo
 • vodoodporna
 • zagotavlja celo premaz nepravilnih oblik
 • visoko fleksibilna za lažje zapolnitve praznin
 • praktična, ker se uporablja tudi za zaplnitev izgub
 • zelo lepljiva za različne materiale, kot so mineralni temelji, omet ali vlaknene plošče, itd
 • primerna tudi za prostore, ki se uporabljajo veliko in za prostore za veliko število ljudi
Bodite na varni strani - z visoko kakovstnimi izdelki

Kot mnogi gradbeni izvajalci in investitorji imajo izkušnje iz "prve roke": po navadi ni dobra ideja, da bi prihranke shranjevali na napačna mesta , še posebej kadar gre za hidroizolacijo. Stroški popravil za škodo, so kasnejše še večji. Dobro dokazano kakovostni material se lahko uporablja za masivne in fleksibilne baze, kot so lahko predelane stene ali talno ogrevanje. Lahko jih uporabite tudi za zapolnitev prask v bazi. Zanje je značilen, odličen oprijem in odpornost na učinke klorirane vode iz pipe. Pri izbiri izolacije za vlažne prostore, se najprej prepričajte in seznanite s tehnično dokumentacijo sistema. Videli boste, da celoten sistem kakovosti združuje izbrano izolacijo z odličnimi tesnilnimi trakovi, lepila in fuge. Plus: Zagotavlja učinkovito zaščito, ker prihaja z garancijo proizvajalca

Kaj lahko, kaj pa ne

Da bo vaše življenje lažje, za hidroizolacijo vlažnih prostorov naslednjič, uporabljajte naslednje nasvete:

 • Pripravite podlago temeljito, razen če ste odstranili ohlapne delce, prah in mast (lahko odlepijo izolacijo)
 • Poskrbite da uporabljate izolacijo na suhih površinah, da obdržite napetost in se iognete dolgem času sušenja.
 • Bodite previdni da ne razredčite tekoče mase. V nasprotnem primeru se lahko zmanjša njegova kakovost
 • Rajše vsebujte več kot premalo izolacijskega materiala
 • Če ni dovolj tesnilne mase, za kvadratni meter se lahko zgodi da prevleka nebo vodotesna
 • Uporabite ustrezne trakove, za tesnjenje kritičnih mest
 • Ne pozabite, natančno prebrat navodila proizvajalca pred uporabo izdelka
 • Shranjujte pod ustreznimi pogoji, npr. prave temperature