Sledite svojemu tipu

Da smo naredili izbiro in ujemanje še boljše in privlačnejše smo naredili naslednji korak in tone barv razdelili na njihov odtenek (intenzivnost) in svetlost (raven glede na belo in črno) in oblikovali 9 vrst barv.

Vsak tip je dopolnjen z informacijami o zaznavanju in vtisih barv na človeka. Pametna izbira tipov po pravilih barvne psihologije lahko okrepi končno sporočilo stavbe in ustvari sinergijski učinek med barvo in obliko fasade.

 

1. OFF-WHITE
Najbolj nevtralne in svetle barve, ustvarjajo prijeten in lahkoten občutek.

2. SOFT
Ima več odtenka kot prva skupina. Nežne barve so substilne, nežne, tihe in rezervirane.

3. FRESH
Sveže barve se zdijo sanjske, svetle, jasne in vesele.

4. VITAL
S svojim najvišjim odtenkom, so te barve najbolj živahne iz celotne palete.

5. LIGHT BASIC
Z malo odtenka in sivine so te barve mirne in razumne.

6. BASIC
Z malo odtenka in srednjo sivino barve ustvarjajo prefinjeno in sproščeno vzdušje.

7. NATURAL
Barve delujejo pomirjujoče, s srednje odtenka in sivino.

8. DARK
Imajo visoko stopnjo sivine in zelo malo odtenka, delujejo formalno in dajejo skrivnosten občutek.

9. DEEP
Zaradi svojega močnega odtenka in nivoja sivine so te barve globoke in bogate in dajejo prijeten občutek.

Tabela prikazuje 9 barvnih tipov na lestvici za odtenek/svetlost na enostaven način, za najboljšo razlago preslikav in razlik.

Predlogi združevanja tipov

Barvne kombinacije so bolj spodbudne pri povečanju kontrasta. To je možno doseči s kontrastnimi odtenki, nivojem sivine in svetlobi ter kombinacijo obojega. Vsak od teh kontrastov je lahko ustvarjen na različne načine. Prikazani primeri ne prikazujejo vseh možnosti.

PRIMER ROMANTIČNEGA KONTRASTA: OFF WHITE – SOFT – FRESH – VITAL
Ti tipi imajo povečano barvno nasičenost in malo sivine. Off-white so nevtralne in lahke, Vitals pa privlačne in spodbudne barve. Za največji kontrast jih združite.


PRIMER SIVINE KONTRASTA: OFF WHITE – LIGHT BASIC – BASIC – DARK
Te vrste imajo skoraj enak odtenek, ampak povečano raven sivine. Temne imajo največjo stopnjo sivine, z dodajanjem težine. Za ustvarjanje kontrastov se lahko naredijo spremembe v količini sivine. Največji kontrasti so med Off-white in Darks.


PRIMER KOMBINACIJE KONTRASTA: OFF WHITE – NATURAL – DEEP
Naravne in globoke barve imajo uravnotežene odtenke in sivo barvo. Njihova kombinacija z Off-white ustvari večji kontrast v odtenku in sivini. Drug primer je Vital - Basic kombinacija, Off-white - Deep - Gresh kombinacija, Light basic - Fresh - Dark kombinacija in Off-white - Basic - Vital kombinacija.


Stilski nasvet

Združite največ 3 vrste na enaki stavbi. Poskusite uporabiti drug tip - boljše je imeti različne tipe. Kombinacija barv je le eden od številnih dejavnikov, ki vplivajo na končen učinek fasade. Drugi vplivni dejavniki so proporcije, prostornina barvane površine, materiali, dimenzije, itd.